Sinds ik Ashtanga yoga geef in mijn L-eef Studio, heb ik al heel wat vragen gekregen over deze yoga stijl. Dus dacht ik, feed for my blog, om zo kennis met jullie te delen 😉.

Het woord Ashthanga staat voor de 8 ledematen (Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana, Samadhi) binnen de yoga fylosofie.

Wat Ashtanga het meest onderscheid van andere yoga stijlen, zijn de vaste reeksen (sequency) aan yoga poses (asana). Zo begint o.a. elke reeks met de Zonnegroeten ‘Surya Namskar’. Asthanga omvat 6 reeksen, startende met de primaire reeks, die de basis vormt. Je kan pas doorgaan naar een volgende asana / reeks, wanneer je de voorgaande volledig beheerst.

Traditioneel wordt Ashtanga op ‘Mysore’ stijl (stad in India) aangeleerd. Dit betekent dat elke leerling individueel en op eigen ademhaling / tempo de asana’s uitvoert, onder toezicht en met behulp van een Ashtanga docent (L-eef is gecertifieerd als Ashtanga docente). De docent leert de leerling pas de volgende houding in de reeks aan, wanneer die er klaar voor is.

Ashtanga wordt binnen de yoga wereld beschouwd als de meest uitdagende stijl, gezien deze yoga vorm fysiek veeleisend is. Eén uur Ashtanga yoga is te vergelijken met 20min lopen. Naast de fysieke intensiteit, bevordert het ook jouw innerlijke kracht en stabiliteit.

De kans op blessures bij Ashtanga yoga ligt hoger, zeker wanneer deze yoga stijl niet wordt beoefend onder professionele begeleiding. Veel mensen geraken geobsedeerd over hun vooruitgang, waardoor ze poses gaan doen waar ze niet op voorbereid zijn of overbelasting ontstaat of slordig en dus verkeerd poses gaan uitvoeren. Wat resulteert in blessures. Soms zijn leerlingen te veel bezig bent met hoe de houdingen eruit zien, terwijl Ashtanga net een individuele yoga stijl is om je naar binnen toe te keren. De ‘inner journey’ staat bij L-eef centraal. Ieder lichaam is anders, dus laat je nooit forceren of duw je niet met kracht in een pose. Dit wreekt zich achteraf op jouw lichaam en geest.

Traditiegetrouw wordt Ashtanga vroeg in de ochtend, nog voor de zon op komt, uitgeoefend en volgt het ritme van de maan cyclus. De L-eef Ashtanga lessen zullen daarom niet doorgaan op dagen van volle en nieuwe manen, om zo de natuurlijke rustdagen te respecteren.

Ashtanga yoga biedt zoals ander yoga stijlen heel wat fysieke voordelen, de voornaamste zijn: verbeterde lenigheid, kracht- en spieropbouw, gewichtsverlies, vlottere spijsvertering en een verlaagde bloeddruk (door de Ashtanga specifieke ademhalingstechniek ‘Ujjayi’).

Omwille van de moeilijkheidsgraad en de hogere kans op blessures bij Ashtanga yoga, is het cruciaal in kleine groep aan te leren en onder professioneel toezicht.

L-eef is gecertifieerd als Ashtanga docente (500u) en biedt de primaire reeks aan, zowel in privéles als in kleinere groepslessen in de L-eef studio of buiten in de natuur.

Ben je een beginnende yoga leerling, dan start je best met de L-eef yoga Multi stijl. Deze is een combinatie van Hatha en Vinyasa yoga. Ben je eerder opzoek naar een zachtere yoga stijl, dan is de L-eef Yin yoga beter geschikt voor jou.

Neem contact op met L-eef om te kijken welke yoga stijl het beste past bij jouw noden.