Wie yoga bij L-eef volgt, weet intussen al dat yoga veel meer is dan de poses (asana’s) en lichamelijke beweging op zich. In dit artikel bespreek ik het positieve effect van yoga op het lymfestelsel.

Laten we eerst kort het lymfestelsel bespreken. Het lymfestelsel is het zuiveringssysteem van ons lichaam en dus van cruciaal belang dat deze optimaal werkt. Het stelsel is m.a.w. verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen en controleert hiermee de weerstand van het lichaam tegen ziekteverwekkers, onze immuniteit. De lymfe (een transparante vloeistof die witte bloedcellen en proteïnen bevat) circuleren doorheen ons lichaam, dankzij het samentrekken van de lymfevaten, en neemt vocht op tussen de cellen. De lymfe worden uit de weefsels via steeds grotere lymfevaten afgevoerd. Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de lymfeklieren (bij de nek, oksels, liezen, luchtpijp, longen, darmen en buikholte). De lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel, die de afvalstoffen verwerken en ziekteverwekkers vernietigen. Deze worden dan via de bloedbaan verder afgevoerd om uiteindelijk onder meer via zweten, urine en ontlasting het lichaam te verlaten.

Tussen onze cellen zitten giftige stoffen, afgescheiden door de cellen zelf. Als het lymfesysteem niet optimaal werkt, gebeurt de reiniging van deze giftige stoffen onvoldoende en ontstaat er een opstapeling van afvalstoffen tussen de cellen. Dit kan leiden tot een stijf gevoel, gezwollenheid (lymfoedeem), cellulitis, zwaarheid, lusteloosheid, …

We kunnen de doorstroom van de lymfe (en dus het opnemen en afvoeren van afvalstoffen) en de bloedsomloop stimuleren door onze spieren te laten samentrekken. Yoga vormt hierdoor een natuurlijk medicijn voor een zwak werkend lymfesysteem of voor mensen waarbij de lymfeklieren zijn weggenomen (bv. bij bepaalde kankers).

  • De yoga poses (asana’s) werken op elk onderdeel van ons lichaam.
  • De yoga ademhaling (pranayama) zorgt voor het samenpersen en uitzetten van de lichaamsdelen rondom het luchtwegenstelsel. De ademhaling kan je beschouwen als een lymfatische pomp op zichzelf. Een bewuste ademhaling helpt de lymfe door de diepe kanalen.

Effectieve yoga poses om de lymfedoorstroom te bevorderen, zijn o.a.:

  • Omgekeerde houdingen (inversies): Gebruikt bloed en de lymfe worden afgevoerd uit de benen. Bij deze poses wordt het zwaartekracht effect omgedraaid.
  • Draaiingen: Deze stimuleren de stroom van de lymfe omhoog door het middelpunt van het lichaam.
  • Dynamische houdingen: Deze zorgen voor het samentrekken en ontspannen van grote spieren, wat de lymfe circulatie doorheen het lichaam versterkt.

Zodra je kracht zet in de pose, de houding fout of te inspannend uitvoert, wordt het positieve effect van yoga op het lymfesysteem (deels) teniet gedaan. Zo zal er bijvoorbeeld meer melkzuur vrijkomen wanneer de beweging te inspannend of dynamisch is. Wat maakt dat jouw lymfesysteem na jouw yogales net harder moet gaan werken om het melkzuur af te voeren. Daarom is het van belang dat je de yoga poses stabiel én comfortabel uitvoert, m.a.w. onder begeleiding van een gecertifieerde yoga docent(e).

L-eef is een gecertifieerde yoga docente en kan je hierbij verder helpen. Voor verdere vragen of informatie, neem gerust contact op via [email protected] of via hier.