Kleinschalig wonen is de toekomst. Ik sta 100% achter dit concept en wil het daarom via L-eef ook mee ondersteunen.

Met een groeiende bevolking, (voedings-) industrie, opwarming van de aarde, … komt de bewoonbare oppervlakte in het gedrang. De bewoonbare oppervlakte is niet langer een luxe. Als we ongecontroleerd blijven verder bouwen, duurzame gronden verspillen en verder gaan met onze levensstijl (wegwerpcultuur, massaconsumptie, nooit genoeg en altijd meer, …), dan zal onze bewoonbare oppervlakte een schaarse worden.

Kleinschalig wonen biedt hiervoor een deel van de oplossing. Laten we niet langer grenzeloos hebzuchtig zijn en onze woning zien als een uiterlijk vertoon. Ga voor ‘goed genoeg’, een woning die jouw noden dekt, maar tevens een meerwaarde is voor onze maatschappij.

Bouw klein en duurzaam, vang regenwater op, deel (moes-) tuinen met elkaar, … en investeer in off grid. Laat jouw woning zelfvoorzienend zijn (zonnepanelen, warmtepomp, batterij, waterzuivering, …), zodat je niet afhankelijk bent van externe aansluitingen.

Kleinschalig wonen is naast duurzaam op ecologisch vlak ook duurzaam op sociaal vlak. Deze woningen zijn voor een grotere groep mensen betaalbaar en er zal ook meer bouwruimte ter beschikking zijn.

Ik hoop dat ik jou hierbij voeding heb mogen geven tot nadenken, verder opzoeken en wie weet het mee verspreiding van het concept ‘kleinschalig wonen’.

Zelf leef ik in een klein chaletje, dat meer dan voldoende is en waarin ik iedere ochtend ontzettend gelukkig wakker word.

L-eef.